Vezi toate noutatile »

Europa la liceu - 2006

Romania a inceput de cativa ani procesul de integrare in Uniunea Europeana.

Incet-incet, apar si la noi locuri la fel de europene ca oricare altele din Franta sau Germania. O cafenea din Constanta, la fel de chic ca una din Salonic, un colt de strada brasovean la fel de “beton si sticla” ca unul bavarez, un vagon de accelerat acoperit cu graffiti in Gara de Nord, la fel de “pop-art” ca in Gare du Nord.

Dar nu doar cladirile, vitrinele sau ambuteiajele sunt lucrurile care iti dau senzatia ca pentru o clipa nu esti in Bucharest, ci pe un bulevard din Budapest. Cu siguranta ai colegi sau prieteni care iti par “europenizati”, probabil ca ai intalnit adesea genul de atitudine care ti s-a parut “de-afara”.

Orice este picior de UE la tine in oras, este tema concursului nostru, si o sansa in plus sa castigi unul din premii.

Ce ai de facut
Trebuie sa filmezi ceva european. Nu e neaparat sa filmezi locuri din oras, poti la fel de bine sa te uiti dupa o situatie care ti se pare “european-valabila”, sau poti sa fii cu ochii pe cineva care, daca nu ai sti ca iti este conational, ar putea fi usor confundat cu un cetatean “Made in the EU”, ca stil de viata sau ca look, ca puncte de vedere sau ca preocupari.
Sau, daca vrei sa fii la fel de artistic, dar cu alte mijloace, fa o succesiune de fotografii care sa iti ilustreze o idee in ton cu scopul concursului.

Cum participi
1. Intra pe www.europa-la-liceu.ro, sectiunea Biblioteca si afla cum sa-ti planifici si sa-ti dezvolti proiectul. Plus cateva notiuni despre cum sa faci un film.
2. Daca vezi la tine in liceu anuntul ca se face o intalnire pentru “Europa la liceu”, du-te. Acolo vor fi consultantii nostri, si poti afla de la ei cum sa-ti pregatesti proiectul. Daca nu ajungi, lista cu consultanti e disponibila in sectiunea Consultanti. Ii poti contacta oricand.
3. Fa-ti echipa. Doi colegi sunt de-ajuns, dar daca se implica mai multi, nu suntem impotriva. Gasiti impreuna o idee si, daca informatia de pe site nu vi se pare suficienta, dati un click si pe www.15-25.ro.
4. Completeaza fisa de inscriere din sectiunea INSCRIE-ti proiectul.

Calendarul concursului
12 februarie: lansarea
15 februarie – 31 martie: sesiuni de training in licee, timp de lucru pentru realizarea proiectelor
31 martie: ultima zi in care va mai puteti inscrie
1 – 20 aprilie: juriul format din specialisti si reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene vor evalua proiectele
luna mai: festivitatea de premiere
  vizite
© Europa la liceu - 2006
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar
pozitia oficiala a Uniunii Europene.
www.infoeuropa.ro